Botanie en geschiedenis van olijfolie
De olijfboom komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het is een langzaam groeiende boom, maar hij kan eeuwen leven en wel 9 meter hoog worden. De meeste bomen worden vrij klein gehouden omdat het makkelijker is om de olijven te plukken. Wist je dat de olijfboom in veel culturen een symbool is van vrede en wijsheid?
Het proces van het maken van olijven begint met het oogsten van de olijven. Olijven worden doorgaans in de herfst geoogst, wanneer ze rijp zijn. De olijven kunnen met de hand of machinaal worden geplukt. Zodra de olijven zijn geoogst, worden ze gewassen en vervolgens geplet. Door het pletten komt de olie uit de olijven vrij.
De olie wordt vervolgens op verschillende manieren uit de olijven geëxtraheerd, waaronder centrifugeren en persen. Nadat de olie is geëxtraheerd, wordt deze gefilterd om eventuele onzuiverheden te verwijderen. De olie is dan klaar om gebotteld te worden.
Olijfolie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de vele voordelen. De oude Grieken en Romeinen gebruikten olijfolie om hun huid en haar te hydrateren. De oude Egyptenaren gebruikten olijfolie om wonden en huidaandoeningen te behandelen.