Plantkunde en geschiedenis van de abrikoos
Abrikozenpitolie is een lichtgewicht, lichtgele olie gewonnen uit de pitten van de abrikozenboom, Prunus armeniaca. Het is een lid van de Rosaceae-familie, waartoe ook andere populaire vruchten behoren, zoals appels, peren, perziken en pruimen. De abrikozenboom komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië, maar wordt al eeuwenlang verbouwd in het hele Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.
De botanische geschiedenis van abrikozenpitolie gaat terug tot de oudheid. De Perzen behoorden tot de eersten die abrikozenpitolie gebruikten vanwege de geneeskrachtige en cosmetische eigenschappen. Ze gebruikten het om huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, te behandelen en om de haargroei en natuurlijke glans te bevorderen.
Abrikozenpitolie wordt uit de pitten geëxtraheerd met behulp van een koude persmethode. Door deze methode blijven de voedingsstoffen en antioxidanten in de olie behouden.
Abrikozenpitolie werd in de 19e eeuw breder bekend in de westerse wereld. Het werd in het Victoriaanse Engeland gebruikt om zepen, parfums en andere cosmetica te maken.