Recept voor het maken van zeep
Het recept dat ik met jullie deel is het allereerste zeeprecept dat ik ooit heb gemaakt en ook het recept waardoor ik verliefd werd op het maken van zeep. Vanaf nu kun je ook gemakkelijk je eigen zeep maken.
Tegenwoordig worden bijna alle zepen machinaal gemaakt. Dit is veel goedkoper en sneller dan traditionele handgemaakte zeep.
Wij kiezen voor de puurste manier van zeep maken. De traditionele methode maakt gebruik van lage temperaturen en wordt de koude procesmethode genoemd. Dit is een puur ambachtelijk en langzaam proces. De zepen moeten 4-6 weken uitharden. Door het gebruik van lage temperaturen blijven de vitamines en mineralen zoveel mogelijk behouden. En je huid zal je hiervoor dankbaar zijn.
Fabriekszeep vergelijken met ambachtelijke handgemaakte zeep is hetzelfde als fabrieksbrood vergelijken met zuurdesembrood uit een authentieke bakkerij.
Zeep maken
Natuurlijke zeep maken is magisch en elke keer weer anders! Het lijkt simpel met zo weinig componenten, maar het is echt een spel tussen de ingrediënten, temperaturen en het tijdstip van mixen. Kortom, je eigen zeep maken is elke keer weer net iets anders! Het resultaat: een luxe zeep die op een milde manier reinigt en bovendien je huid voedt.
Uniek aan Nature Bar is dat iedere zeep & shampoo bar een circulair ingrediënt bevat. Een favoriet van velen is de Sinaasappel & Calendula Zeep. Daarom heb ik als extraatje aan dit basisrecept een simpele versie van deze publiekstrekker toegevoegd. Zodat ook jij circulaire zeep kunt maken en kunt bijdragen aan een mooiere en schonere wereld.
Materiaal:
Bril en handschoenen
Gezichtsmasker
Glazen maatbeker 2x
Beker
Schaal
Pan
Thermometer
zeef
Fijne rasp
Blender
Lepel
Spatel
Zeepmal, oud melkpak of een (siliconen) bakblikOude thee of handdoek
Ingrediënten:
Basisoliën
150 gram olijfolie
150 gram kokosolie
150 gram zonnebloemolie
Loog mengsel
149 gram water
65 gr loogkristallen
Aanvullend
15 g sinaasappelolie
1 eetl geraspte sinaasappelschil
5 g calendulablaadjes (gedroogd)
Stap 1 – Loogmengsels
Ga voorzichtig om met loog, draag daarom handschoenen, een veiligheidsbril en een gezichtsmasker.
Weeg 149 g water af in de glazen maatbeker
Weeg 65 g loogkristallen (natriumhydroxide) af in de andere glazen maatbeker.
Voeg nu de kristallen toe aan het water in een goed geventileerde ruimte – bijvoorbeeld onder de afzuigkap of buiten. Doe dit altijd in die volgorde en nooit andersom!
Roer de kristallen onmiddellijk goed maar voorzichtig met een lepel totdat de kristallen volledig door het water zijn opgenomen. Bij het oplossen van de kristallen komt veel warmte vrij. Zorg ervoor dat de kan op een veilige plaats kan afkoelen tot het loogmengsel 40-50 graden en/of transparant is.
Stap 2 – Basisoliën
Weeg de oliën af in een pan.
Verhit de pan op een laag vuur zodat de kokosolie smelt en samen een emulsie vormt. Houd de temperatuur wel in de gaten, want je wilt dat de oliën niet hoger worden dan 45 graden. Dan gaan de goede eigenschappen van de oliën verloren.
Stap 3 – aanvullende toevoegingen
Weeg in een kopje de 15 gr sinaasappelolie, 1 tl sinaasappelschil en 5 gr calendula.
Ik gebruik de schil van geperste sinaasappels uit een plaatselijke supermarkt. Maar je kunt natuurlijk ook de schil van een verse sinaasappel gebruiken om te raspen.
Stap 4 – laatste voorbereiding
Maak je mal klaar op de oude thee of handdoek.
Controleer de temperaturen, wanneer het olie- en loogmengsel ongeveer 45 C is kun je beginnen met de leukste stap!
Stap 5 – Zeep maken
Je bent nu klaar om zeep te maken.
Giet het loogmengsel langzaam door een zeef bij het oliemengsel.Vanaf dit moment begint het verzepingsproces. Vrijwel onmiddellijk zie je het goudkleurige, transparante oliemengsel veranderen in een troebeler en lichter mengsel.
Pak de staafmixer en pulseer de staafmixer een paar keer tot het mengsel zo dik is als vla of vla, dit kan even duren. Als het te snel gaat kun je ook een garde pakken. Dit vertraagt het verzepingsproces, waardoor je voldoende tijd hebt. Als je het spannend vindt, is de bewaker je vriend.
Je kunt de juiste consistentie controleren door te testen op sporen. Er is sprake van sporen als het mengsel zo dik is dat het sporen achterlaat. Gebruik de garde om een paar druppels op het zeepmengsel te laten vallen. Als deze blijven zitten – al is het maar voor even – dan ben je klaar met mixen.
Voeg nu de extra toevoegingen toe en roer opnieuw met de garde tot de sinaasappelolie, sinaasappelschillen en calendulablaadjes volledig zijn opgenomen in het zeepmengsel.
Giet de zeep in de vorm en gebruik de spatel om de pan volledig schoon te maken.
Tik zachtjes met de vorm op het aanrecht om de zeep gelijkmatig te verdelen. Bedek de vorm met oude theedoeken zodat deze langzaam verzeept.
Vergeet niet je handschoenen aan te houden tijdens het schoonmaken. In verse zeep is het loogmengsel nog niet volledig opgelost. Zorg er dus voor dat het niet in contact komt met je huid!
Na 1-2 dagen kun je de zeep uit de mal halen en snijden. Na 4-6 weken rijping op een droge plaats zijn de stukken zeep klaar voor gebruik.