Hoe herken je microplastics in cosmetica?

Hoe herken je microplastics in cosmetica?

Microplastics in cosmetica zijn niet makkelijk te herkennen. De plasticdeeltjes kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten plastic en slechts één kleine verandering in de moleculen zorgt voor een heel ander ingrediënt met een heel andere INCI-naam. INCI staat voor: Internationale Nomenclatuur van Cosmetische Ingrediënten. Dus in plaats van het in onze eigen taal te schrijven, gebruiken we eigenlijk allemaal dezelfde taal. Hoe cool is dat?

Welke cosmetica bevatten microplastics?

  • Exfoliërende producten: Deze producten bevatten kleine korrels of korrels die dode huidcellen helpen verwijderen. Deze kralen zijn echter vaak gemaakt van plastic, wat in het milieu terecht kan komen en het zeeleven kan schaden.
  • Tandpasta: Tandpasta bevat vaak microbolletjes plastic die helpen de tanden witter te maken. Deze microbolletjes zijn echter te klein om door afvalwaterzuiveringsinstallaties te worden uitgefilterd, waardoor ze in de oceaan terecht kunnen komen.
  • Lichaamswasmiddel en shampoo: Sommige lichaamswasmiddelen en shampoos bevatten microplastics die de huid en hoofdhuid helpen exfoliëren. Deze microplastics kunnen echter ook in het milieu terechtkomen.
  • Make-up: Sommige make-upproducten, zoals mascara, eyeliner en foundation, kunnen microplastics bevatten. Deze microplastics kunnen in het milieu terechtkomen wanneer mensen hun make-up afwassen.

Andere cosmetica die microplastics kunnen bevatten zijn onder meer:

  • Deodorant
  • Zonbescherming
  • Haarlak
  • Scheerschuim
  • Gezichtsmaskers

Herken microplastics in cosmetica

Om te voorkomen dat je cosmetica gebruikt die microplastics bevatten, zoek je naar producten met het label ‘microplasticvrij’. Je kunt ook de ingrediëntenlijst raadplegen voor ingrediënten als polyethyleen, polypropyleen en polymethylmethacrylaat, dit zijn allemaal veelgebruikte microplastics. Als je poly ziet.. is het het beste om het gebruik van dat product te vermijden. Wil je het zeker weten? Op Beat the Microbead vind je een uitgebreid overzicht van termen voor microplastics ingrediënten.

Waarom wordt er überhaupt plastic aan cosmetica toegevoegd?

Microplastics zijn al sinds de jaren zestig toegevoegd aan goedkope producten en zijn nu overal te vinden, zelfs op de meest afgelegen plekken op aarde.

Microplastics worden het meest toegevoegd in cosmetica om:
• Voorkom dat een emulsie zich scheidt in olie- en vloeibare componenten.
• Vormt een dunne film op de huid, het haar of de nagels.
• Fixeer het haar, geef volume en bescherm het tegen vocht.

Hoewel microplastics niet nodig zijn voor deze effecten, zijn er meerdere geweldige 100% natuurlijke alternatieven. Daarom zijn al onze zeep- en shampoobars 100% plasticvrij.

Zijn microplastics verboden in cosmetica?

De Europese Commissie heeft op 25 september 2023 de beperking aangenomen op microdeeltjes van synthetische polymeren (microplastics) die opzettelijk worden toegevoegd aan producten voor consumenten- of professioneel gebruik van welke aard dan ook. De beperking is bedoeld om de vervuiling aan te pakken die wordt veroorzaakt door opzettelijk toegevoegde microplastics.

Alleen de verkoop van cosmetische producten die microkralen bevatten, is vanaf 17 oktober 2023 verboden.

Voor cosmetische producten die microdeeltjes van synthetische polymeren bevatten (met uitzondering van microkralen), inclusief die welke glitter bevatten, gelden specifieke overgangsperioden. Bron Cosmetics Europe.

  • 16 oktober 2027 inbegrepen, voor uitspoelbare cosmetica
  • Inclusief 16 oktober 2029, voor leave-on cosmetica
  • Inclusief 16 oktober 2035, voor make-up, lip- en nagelcosmetica

Wat kun je doen om microplastics te voorkomen?

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van microplasticvrije cosmetica:

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame cosmetica op de markt, zonder microplastics en zonder biologisch afbreekbare ingrediënten. Een plasticvrije badkamer is dus zeker mogelijk!

  • Schakel over op cosmetica gemaakt met natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten. Zoals de zeep- en shampoobars van Nature Bar.
  • Onderzoek het merk en de ingrediënten. Gelukkig maakt Beat the microbead het je supergemakkelijk. Hier vind je een lijst met plasticvrije merken. Bij twijfel scan je het product met de Beat the micro bead app.
  • Teken de petitie om microplastics in cosmetica te elimineren.

Door deze tips te volgen, kun je helpen de hoeveelheid microplastics die in het milieu terechtkomt te verminderen.

laat een reactie achter